LVK Install BV

“Mijn opa was de drijfveer achter het geheel”

Ruim 30 Jaar LVK Install BV

 

Als directeur-eigenaar van een bedrijf dat montage- en installatiewerkzaamheden verzorgt in de koeltechniek, is Henk van Kranenburg (58) een van de gezichten achter 30 jaar LvK Install BV. “Op 25 mei 2018, vierden wij ons 30-jarig bestaan. Maar eigenlijk gaat de geschiedenis van ons bedrijf maar liefst 100 jaar terug. Mijn opa startte zijn bedrijf in de akkerbouw, fruitteelt en het transport daarvan. Uiteraard in de Betuwe, waar we nu ook ons bedrijf nog hebben.”

Waar begon alles mee?

“Vroeger was het heel gewoon dat een familie met opa, oma, kinderen en kleinkinderen bij elkaar woonde. Ook bij ons was dat het geval. Opa werkte voor zichzelf om voor iedereen te kunnen zorgen en in de Betuwe kom je al snel op fruit uit. Uiteindelijk werden de hoofdinkomsten van mijn opa, en later van mijn vader, handel in fruit en het transport ervan. Toen was dat nog zwaar lichamelijk werk en erg seizoensgebonden. Vanaf begin juni tot begin november werkten we 7 dagen per week, minstens 16 uur op een dag.  De veiling in Tiel was hierbij de enige opdrachtgever. De bedrijven die voor de veiling werkten, deden dit vanuit het veilingterrein, in feite was dit hun bedrijfslocatie. Na het overlijden van mijn opa heeft mijn vader het bedrijf overgenomen.”

​Hoe is het bedrijf uiteindelijk in de installatiewerkzaamheden terecht gekomen?

“Alles ging minder gemakkelijk dan tegenwoordig. We zochten altijd naar manieren om geld te verdienen. Toen de inkomsten uit het fruit structureel minder werden, zijn we geleidelijk in de montage van hijskranen en ander transport gegaan. Deze werkzaamheden waren grensoverschrijdend en in het begin in Oost-Europa achter het zogenaamde ijzeren gordijn. Toen is de basis gelegd voor wat nu onze vestigingen in Hongarije, Roemenië, Polen en Tsjechië zijn. Deze werkzaamheden worden sinds 2007 geheel door Sercom Uitzendbureau bv beheerd. De montage- en laswerkzaamheden aan hijskranen vereiste het hoogste veiligheidsniveau. Alle werknemers moesten qua veiligheid, constructie en lastechniek gekwalificeerd zijn voor het garanderen van de veiligheid en het werken aan verschillende soorten hoogwaardig staal. Zo ontstond op 25 mei 1988 LvK Lasbedrijf. Het werk werd uitgebreid naar montage- en laswerk van gasleidingen in utiliteits- en wegenbouw. We gingen ook steeds meer werken voor installateurs in de koel en koudetechniek. De werkzaamheden zijn beslist niet stapsgewijs in elkaar over gegaan. Alle activiteiten werden, en worden nog steeds, door ons uitzendbureau ‘naast elkaar’ gedaan. In 2001 is de naam LvK Lasbedrijf gewijzigd in LvK Install BV, toen onze corebusiness het monteren en installeren van product- en ruimtekoeling was geworden.”

Waar staat LvK Install BV voor?

Henk van Kranenburg zegt stellig: “Vaste waarden voor onze klanten in kwaliteit, prijs en uitvoeringsgarantie. Je zou ook kunnen zeggen betrouwbaarheid en duurzaamheid, maar dit vind ik een ruime, vrijwel door iedereen gebruikte term. Momenteel heeft iedere installateur of montagespecialist die werkt in de productkoeling voor winkels en supermarkten te maken met Carrier/UPC, een Amerikaans bedrijf dat kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Dit brengt het leveren van hoog gekwalificeerd werk volgens verplichte keurmerken met zich mee.”

Wat heb je geleerd door de jaren heen?

“Nooit met een klant in discussie gaan over de door de klant gewenste werkuitvoering. En goed communiceren met betrekking tot eventuele. noodzakelijke alternatieven in geval van uitvoeringsmoeilijkheden. Je wilt tevreden klanten, dus ga je voor de beste oplossing waar de klant tevreden mee is.”

​​

​​

Hoe ziet de toekomst van LvK Install BV eruit?

“Op dit moment werkt LvK Install BV 65 % in Nederland, 25 % in België en 10 % in Duitsland. Maar dat kan volgend jaar weer heel anders zijn omdat de markt continu in beweging is. Ik verwacht dat de kwaliteitseisen en voorwaarden de komende jaren steeds meer zullen toenemen. Wij leiden ons personeel over een behoorlijk lange periode zelf op. Dit geldt zowel voor het management als voor de mensen op de werkvloer. Zodoende kunnen we in de toekomst niet alleen op de werkvloer ons kwaliteitsniveau hoog houden, maar vooral ook in de toekomstige bedrijfsleiding, wat uiteraard van levensbelang is voor de nu komende 100 jaar.”

Kranten artikel LVK Install BV
Oude LVK auto's
Ijsblokjes LVK Achtergrond